Het belang van beleving in kennisoverdracht
“Tell me and I forget. teach me and I may remember. Involve me and I learn” – Benjamin Franklin
We leven in een tijd waarin we continue blootgesteld worden aan allerlei prikkels. Anders dan enkele decennia geleden, wordt er vandaag de dag veel meer van onze hersenen gevraagd. Een nieuwe levensstijl gevoed door alle mogelijkheden van de digitale technologie ligt hieraan ten grondslag. Als gevolg zijn onze eisen hoger; we zijn selectiever in onze informatie- en entertainmentkeuzes en doordat we snel afgeleid zijn, moet die informatie zo goed mogelijk op ons afgestemd zijn.
Terug naar de bekende bovengenoemde quote van Benjamin Franklin. Franklin leefde in de 18e eeuw, een tijd waarin men nooit had kunnen voorzien hoe de informatiemaatschappij zich in de 21e eeuw zou hebben ontwikkeld. De term ‘involve’, dus het daadwerkelijk betrokken zijn bij iets, lijkt nu moeilijker dan ooit. Er is door alle prikkels momenteel namelijk juist een overvloed aan betrokkenheid. Deze betrokkenheid is echter van zeer korte duur en dus niet effectief. Hoe kunnen we in deze vluchtige maatschappij toch oprechte betrokkenheid bereiken? Hoe vang je de aandacht in een wereld waarin duizenden prikkels concurreren om aandacht?
De oplossing ligt in zintuiglijke beleving. Hierin is geur essentieel. Stel je voor: Je zit in de trein. De zon schijnt, buiten razen de weilanden aan je voorbij en staan de koeien gezellig te grazen in de wei. Jij hebt echter alleen oog voor je telefoon.Je zit met je hoofd bij de vergadering van morgen, of bij het wegwerken van appjes. Tussendoor scroll je door je Facebook of Instagram. Maar dan ruik je plotseling een boerderijgeur. De typische combinatie van gras en mest had je niet verwacht. Direct is je aandacht getriggerd en je bent weer even terug op de boerderij van je tante waar je als kind graag speelde. Je kijkt op, ziet de groene weilanden en glimlacht. Wat een mooie tijd!
Precies dit is oprechte betrokkenheid. Het ervaren van je omgeving met oprechte aandacht en al je zintuigen. Het belang hiervan lijken we haast vergeten te zijn, maar het is essentieel om succesvolle kennisoverdracht te kunnen realiseren. Juist in educatieve situaties biedt multizintuiglijke totaalbeleving, waarin alle zintuiglijke prikkels coherent op elkaar afgestemd zijn, daarom vele kansen.
Steeds meer onderwijsinstanties zien dat in. Musea en kenniscentra werken bijvoorbeeld steeds vaker met totale ‘werelden’ waarbij geur een essentieel onderdeel is. Zo kun je in het Drents Museum de geur van verbrand hout herkennen in de Goudleerkamer, en de geur van groentesoep in de keukenruimte. In Madurodam wordt de geur van onder andere turf, kruidnagel en oceaan verspreid in hun verschillende experience ruimtes. Ook bij educatieve zuilen is geur een goede toevoeging om de informatie sprekender te maken. In de Apenheul bijvoorbeeld, waar kinderen de geur van de Gorilla's kunnen ruiken. Deze projecten zijn een mooi voorbeeld van hoe door middel van zintuiglijke totaalbeleving weer betekenisvolle betrokkenheid kan worden gerealiseerd. Deze oprechte betrokkenheid leidt tot duurzame bezoekersbinding voor de lange termijn.
Smartnose en Senta hebben bovenstaande projecten met veel plezier begeleid, en denken ook voor jouw organisatie graag mee over hoe je totaalbeleving kunt toevoegen in je kennisoverdracht, van concepting tot productie tot evaluatie. Zo raak jij het hart van jouw bezoeker, en weet je zeker dat jouw verhaal raakt en beklijft!