Een wereld aan zintuigen

Het belang van Zintuigenvoorkeuren in de marketing

Waarschijnlijk heb je het wel eens gemerkt: je loopt een ruimte binnen en direct voel je je er prettig. De sfeer is goed, je voelt je op je gemak, de mensen lijken aardig en de tijd lijkt sneller te gaan dan je denkt. Wat is dat ongrijpbare dat zorgt dat je je zo voelt?

Wij nemen de wereld waar met onze vijf zintuigen: horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Dagelijks ontvangen we miljoenen prikkels die we onbewust verwerken tot een coherent geheel. Veel van deze prikkels helpen ons in ons alledaagse functioneren: je let op wat je ziet en hoort in het verkeer, je luistert naar het nieuws op de radio, je ruimt je huis op zodat alle spullen weer op zijn plek staan, enzovoort. Het zijn echter ook de zintuiglijke prikkels die er vaak onbewust voor zorgen dat we een emotie voelen. Je kunt bijvoorbeeld ontroerd raken van een mooi muziekstuk, blij worden van een bekende geur van vroeger of geïnspireerd raken door een mooi kunstwerk.

So far, so good, zul je misschien denken. Maar, -en hier komt het tricky gedeelte- hoe komt het dan dat de ene persoon blij wordt van klassieke muziek terwijl de ander daar een hekel aan heeft, en de derde het misschien niet eens opmerkt? Hoe komt het dat in een ruimte de ene persoon op zijn gemak is, terwijl de ander er onrustig wordt? Veel heeft te maken met de zintuiglijke voorkeur van die persoon. Afhankelijk van onze aanleg en ons karakter vormen we onbewust onze ervaringen door onze dominantie zintuigen. Het dominante zintuig is ook het zintuig waar we als eerste op terugvallen in panieksituaties. Iemand met het dominante zintuig ‘zien’ zal bijvoorbeeld als hij of zij haast heeft op het station direct op zoek gaan naar de vertrekborden, terwijl iemand met het dominante zintuig ‘voelen’ eerder een medewerker aanspreekt voor hulp. Ook in een winkel zal een visueel ingestelde persoon veel meer waarde hechten aan een gespiegeld schap, terwijl een auditief persoon meer waarde hecht aan de muziek die wordt afgespeeld.

Ook consumenten laten zich dus onbewust leiden door hun dominante zintuig. En welk zintuig dat is, is voor iedere consument anders. Dit laatste is een cruciaal punt waar ondernemers nog te vaak kansen laten liggen. Wanneer je namelijk in kaart brengt wat de zintuiglijke voorkeur van jouw klantgroep is, kun je veel gerichter met hen communiceren, zowel online als in een eventuele winkelomgeving. Onderzoek door Senta wijst uit: wanneer je de zintuiglijke prikkels in jouw communicatie zo afstemt dat ze enerzijds een coherent geheel vormen en anderzijds je klant op de juiste manier aanspreken, verhoog je je klantbinding en merkwaarde. De klant zal onbewust een positiever gevoel overhouden aan een bezoek aan jouw site of winkel, en hierdoor graag terugkomen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat 40% visueel is ingesteld, 20% auditief, 20% op voelen en 20% op proeven/ruiken. Het is dus een gemiste kans om al het marketingbudget te spenderen aan visuele prikkels. Hiermee bereik je een rationele groep die vaak aankoopbeslissingen neemt op basis van prijs. De 'voelen/proeven/ruikers' waarderen persoonlijk contact en zijn bereid veel geld te spenderen als het ergens 'goed voelt'. Dit is de groep die positief over jouw merk praat en graag een lange termijn relatie aangaat met jouw merk. Raak deze groep in het hart en doe hier je voordeel mee!

De kennis over de verschillende zintuiglijke groepen kan je gebruiken om marketinginspanningen beter af te stemmen op je doelgroep, maar de uitkomsten zijn ook herkenbaar in je privé-omgeving. Het leert je dat niet iedereen de wereld waarneemt op de manier waarop jij dit doet. Benieuwd naar jouw zintuiglijk talent, het talent van je collega's of je partner? Doe de test!

Co-creatie Robijn & Zwitsal

Is jouw zintuiglijk talent proeven-ruiken? Dan sta jij waarschijnlijk al in de supermarkt te zoeken naar dit product. De geur van Zwitsal wordt door de Nederlandse vrouw zo gewaardeerd dat Robijn een wasmiddel heeft ontwikkeld speciaal met deze herkenbare geur waar vrouwen gelukkig van worden. Een leuk zintuigenprikkelend concept dat inspeelt op de behoefte van een community!


Senta, Printerweg 10, 3821 AD Amersfoort
E-mail: info@senta.com, Telefoon: +31 33 254 07 09
KvK: 30145022 BTW nr.: NL806662529B01


Algemene voorwaarden - Privacybeleid

Wij accepteren de volgende betalingsmethode

© 2024 Alle rechten voorbehouden