Sensory Icons

De DNA-indicatoren van een product

Wat maakt een product of merk herkenbaar? Wat zorgt ervoor dat je gedachteloos de voorkeur geeft aan een bepaald product in het schap? Vaak zijn dit de Sensory Icons van een product; de zintuiglijke eigenschappen die het unieke Merk DNA van dat product vertegenwoordigen.

De Sensory Icons zijn belangrijker dan men soms denkt. Ze zorgen namelijk voor vertrouwdheid met het merk, herkenbaarheid en gebruikersgemak. Al deze icons komen, bewust of onbewust, aan bod tijdens het ‘ritueel’ van het gebruiken van een product. Van het moment van aankoop tot het moment van consumeren en erna!

Neem bijvoorbeeld het merk KitKat. Senta werkte voor dit merk de 9 meest dominante Sensory Icons uit. Wist je bijvoorbeeld dat de ‘break’ van KitKat kenmerkend is voor het gebruiksritueel? Wanneer je dit item zou vervangen, zou een groot deel van het gebruikersgenot verloren gaan. Maar ook de kenmerkende kleur, de verpakking, het logo en het lettertype zijn allemaal dominante Sensory Icons.

Wat gebeurt er als je te weinig waarde hecht aan jouw Sensory Icons? Een bekende voorbeeldcase is Tropicana. Op directieniveau werd besloten dat de verpakking te gedateerd was. Er werd een geheel nieuw ontwerp gelanceerd, welke beter zou passen in de stijl van deze tijd en beter aan zou spreken. Dit nieuwe ontwerp leek in de verste verte niet meer op het oude ontwerp; bijna alle Sensory Icons waren overboord gegooid. Wat bleek? De nieuwe verpakking werd an sich niet slecht gewaardeerd, maar juist de trouwe Tropicanagebruikers haakten massaal af. De herkenbaarheid van de Sensory Icons was voor hen volledig verdwenen. Hierdoor heeft Tropicana besloten de nieuwe verpakking terug te trekken en terug te gaan naar het oude ontwerp. Een misser die zeker voorkomen had kunnen worden.

Het is dus van groot belang om je bewust te zijn van jouw Sensory Icons die bewust of onbewust bij jouw product horen. Zorg ervoor dat bij de introductie van een nieuw product, deze Sensory Icons niet verloren gaan!

Wil jij jouw Sensory Icons in kaart brengen en de belangrijkste identificeren? Senta onderzoekt het graag voor je!


Senta, Printerweg 10, 3821 AD Amersfoort
E-mail: info@senta.com, Telefoon: +31 33 254 07 09
KvK: 30145022 BTW nr.: NL806662529B01


Algemene voorwaarden - Privacybeleid

Wij accepteren de volgende betalingsmethode

© 2024 Alle rechten voorbehouden