Top 30 van Nederlands’ ‘meest waardevolle’ merken

Onlangs verscheen de uitkomst van het onderzoek van BrandZ, het initiatief van WPP en Kantar, met de top 30 van Nederlands’ meest waardevolle merken en wij van Senta waren natuurlijk erg benieuwd. Wat blijkt? Op nummer 1, 2 en 3 staan respectievelijk Shell, Heineken en Booking.com.

De lijst is opgesteld aan de hand van enerzijds financiële en zakelijke prestaties en anderzijds resultaten uit consumenteninterviews en analyses. Vanuit multizintuiglijk perspectief is zeker dit laatste punt relevant, aangezien merkwaarde vooral tussen de oren en in de beleving zit. Als deze zaken goed zitten, volgt financiële waarde vaak vanzelf. De consumenten-merkwaarde zoals in dit onderzoek gemeten bestaat uit de volgende pijlers:

  • Purpose
  • Innovatie
  • Communicatie
  • Brand experience
  • Love

Deze pijlers worden als volgt uitgelegd. Als een merk daadwerkelijk bijdraagt aan de levenskwaliteit, heeft het een gegrond doel oftewel purpose. Dit doel krijgt voeten aan de aarde door de innovatie en innovatieve strategie die erachter ligt. Door een goede communicatie wordt dit geheel vervolgens overgebracht. Dit draagt bij aan de brand experience. Als deze in orde is, ontstaat er love oftewel liefde voor het merk. Veel overeenkomsten dus met Senta's Brand Bonding model! Hierin wordt SOUL Branding bereikt door o.a. een helder Brand DNA, het aanspreken van de juiste doelgroepen en multizintuiglijke Customer Journey waarin 80% herkenning en 20% verrassing wordt geboden.

Terug naar de top 3. Uit bovenstaand verhaal zal je misschien niet direct afleiden dat Shell op nummer 1 staat. Immers, zoveel purpose en love lijkt dit merk niet direct te bezitten. De reden dat Shell toch op 1 staat is dat de financiële resultaten opwegen tegen te consumentenmerkwaarde, blijkt uit dit artikel.

Is deze lijst dan wel representatieve selectie van de meest waardevolle merken? Immers, wanneer twee sterke waardepijlers afgewogen worden tot één cijfer en zo veelzeggende resultaten in een grijs middengebied blijken te belanden, kun je je afvragen of een aparte lijst voor financiële waarde en voor consumentenwaarde niet logischer is.

De auteur van eerdergenoemd artikel signaleerde nog meer tekortkomingen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de merkwaarde is gemeten op basis van wereldwijde resultaten, terwijl de Nederlandse consumentenwaarde een ander beeld geeft. Dit verklaart waarom Spar (10) hoger in de lijst staat dan Albert Heijn (14) en Jumbo (18), en voor een Nederlandse lezer lijkt dit misleidend. Daarnaast blijkt er nogal wat mis met de categorisering van merken; Giganten zoals Calvé en Unox zijn bijvoorbeeld helemaal niet meegenomen in het onderzoek, omdat ze ‘niet in een juiste categorie zouden vallen’, en het merk Honig dan weer wel.

Al met al genoeg reden voor Senta om een eigen onderzoek te starten, ditmaal puur gericht op Nederlandse consumentenwaarde. Welk Nederlands merk is voor jou een Gelukkig Merk? Laat ons jouw top 5 weten! Je kunt als inspiratie de merken uit de top 30 nemen, maar je mag ook gerust andere Nederlandse merken noemen. We zijn benieuwd naar je inzichten! Houd onze blogs en social media in de gaten voor de resultaten.

Stuur nu jouw top 5 in

Benieuwd naar de vitaliteit van jouw organisatie? Met behulp van Senta's Prosperity QuickScan krijg je snel en gemakkelijk inzicht in hoe goed jouw organisatie scoort op de verschillende indicatoren. Zo breng jij jouw merkwaarde op een relevantie manier in kaart! De Prosperity QuickScan is een online vragenlijst die niet meer dan 10 tot 15 minuten van je tijd in beslag neemt. Hiervoor krijg je een eerste indicatie van de vitaliteit van jouw onderneming, die we indien gewenst graag toelichten. Neem middels onderstaand formulier contact op voor meer informatie! Laat in het vragenveld vast weten om welk merk het gaat.




Senta, Printerweg 10, 3821 AD Amersfoort
E-mail: info@senta.com, Telefoon: +31 33 254 07 09
KvK: 30145022 BTW nr.: NL806662529B01


Algemene voorwaarden - Privacybeleid

Wij accepteren de volgende betalingsmethode

© 2024 Alle rechten voorbehouden