Van Brand Identity naar Brand Movement: Het Gelukkige Merk

Er zijn merken die het voor de wind lijkt te gaan. Alles zit mee en de voorspellingen lijken rooskleurig. Totdat ze plots tòch omvallen. Natuurlijk herinneren we ons allemaal het faillissement van V&D in 2016. Maar ook merken als Coolcat, Hudson's Bay, De Kijkshop en Mitra sloten de afgelopen jaren de deuren.

Wat is de gemene deler van deze merken? Hoe komt het dat deze ooit zo solide merken nu omvallen? Wellicht ligt een deel van de oorzaak in het gebrek aan vermogen om mee te gaan met de trends van nu. Waar merken vroeger hun identiteit ophingen aan hun eigen DNA waarden en de klantgroepen vanzelf leken te volgen, lijkt deze volgorde inmiddels compleet veranderd. Merken zijn pas relevant wanneer de community dat bepaalt. En die community is veranderlijker dan ooit.

Hoe kan het wel? De eerste stap is om echt te luisteren naar de klantgroepen die jij bedient. Merken die inzien dat communities zich niet laten definiëren door het standaard kenmerkenlijstje van leeftijd, opleiding en geslacht, zijn hierin al op de goede weg. Het begint met weten wat je klantgroep drijft en ook hoe jouw klantgroep zich ontwikkelt in behoeften door de tijd heen. Pas op; jouw community wordt kritischer en de normen waaraan je moet voldoen voordat ze jou als merk in hun hart sluiten, worden steeds strenger. Daartegenover staat wel dat wanneer je wèl de juiste snaar raakt, jouw community jouw merk opneemt in hun lifestyle en zo echte merkambassadeur worden.

Wanneer je hier inzicht in hebt, kun je vervolgens datgene bieden dat voor hen verrassend maar relevant is. Door hierin keuzes te maken en niet teveel in grijs gebied te blijven hangen (je kan nooit iedereen gelukkig maken), krijgt jouw unieke DNA diepgang en betekenis.

Een Gelukkig Merk speelt in op de beweging van haar community. Geen vaste identiteit meer waar de community zich omheen moet vormen, maar vormen naar de beweging van de community. Van Brand Identity naar Brand Movement.

Ben jij benieuwd naar welke merken dit gedachtegoed uitdragen en hoe zij dit doen? Wil jij weten hoe jouw merk een Gelukkig Merk kan worden dat jouw klantgroep op de juiste manier bedient? Kom dan op 7 november naar Het Gelukkige Merk; het event in Amersfoort over het creëren van merkwaarde en merkgeluk.


Senta, Printerweg 10, 3821 AD Amersfoort
E-mail: info@senta.com, Telefoon: +31 33 254 07 09
KvK: 30145022 BTW nr.: NL806662529B01


Algemene voorwaarden - Privacybeleid

Wij accepteren de volgende betalingsmethode

© 2024 Alle rechten voorbehouden