Groen op de werkvloer vermindert stress

Onderzoek naar de invloed van inrichting en sfeer op het welbevinden en de productiviteit van medewerkers

Samen met Forbo en Rockfon ontwkkelde Senta een onderzoek naar de beleving van werkplekken. Anders dan bij veel andere onderzoeken, waarbij vaak enkel gebruik wordt gemaakt van enquêtes of interviews, besloten wij een real life lab te realiseren. Een ervaring kun je namelijk pas ècht goed meten als deze in real life plaatsvindt!

In de eerste fase van het onderzoek werd naar aanleiding van acht tactiele moodboards een selectie gemaakt van vier sferen die het meest uiteenlopende emotionele reacties teweeg brachten: Traditional, Calm & Neutral, Nature en Creative Colour. Deze sferen werden verwerkt in vier vergelijkbare ruimtes in het kantoor van Senta, die volledig werden omgebouwd en gerestyled.

Proefpersonen droegen een speciale EEG-headset en namen plaats in de ruimtes in willekeurige volgordes. Hier voerden ze opdrachten uit, die zowel stress-opwekkend als rustgevend waren.

Uit de analyses van de EEG scan, de opdrachten en de feedback van de respondenten kon vervolgens een consistent beeld worden opgemaakt van de beleving per ruimte. Zo bleek:

  • De Traditional ruimte werd het minst gewaardeerd en riep zelfs verveling op. Deze ruimte was voornamelijk geschikt voor het maken van een businessplan of het doen van calculaties.
  • De Calm&Neutral ruimte werd positief beoordeeld en geassocieerd met rust, lounge muziek en thee. De ruimte werd geschikt bevonden voor persoonlijk contact en het schrijven van blogs.
  • De Nature ruimte liet een vermindering op stressniveau zien, maar bracht tegelijk concentratie teweeg. Deze ruimte werd geschikt bevonden voor zowel brainstormsessies als calculaties.
  • De Creative Color ruimte bracht voor velen energie en verrassing teweeg en werd speels bevonden. De ruimte was geschikt voor creatieve taken zoals ontwerpen, maar ook voor brainstormsessies.

Deze onderzoeksresultaten presenteerden wij op het Marketing en Insights Event 2019.

Wil jij weten hoe jouw werkplek ervaren wordt?

Ook op jouw locaties monitoren wij jouw werkbeleving. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak!
Senta, Printerweg 10, 3821 AD Amersfoort
E-mail: info@senta.com, Telefoon: +31 33 254 07 09
KvK: 30145022 BTW nr.: NL806662529B01


Algemene voorwaarden - Privacybeleid

Wij accepteren de volgende betalingsmethode

© 2024 Alle rechten voorbehouden