Geur als maatschappelijk communicatiemiddel

Geur is een sterk communicatiemiddel dat ons in staat stelt herinneringen op te roepen, emoties te voelen of een onbewuste associatie te ontluiken. Zowel commerciële als niet-commerciële partijen ontdekken steeds vaker de toegevoegde waarde van geur in drukwerk-communicatie.

Zo ook Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Al in 2015 werd in samenwerking met geurmarketingbureau SmartNose een eerste ‘snuffelkaart’ ontwikkeld waarbij men de geur kon ruiken van een drugslab; een weeïge, zoete geur die vrijkomt bij de vervaardiging van synthetische drugs zoals amfetamine (speed). Deze karakteristieke geur is vaak onbekend, wat een gemiste kans was met betrekking tot het herkennen en opsporen van illegale drugslabs. Het doel van de geurcampagne is dan ook enerzijds het creëren van bewustzijn rondom synthetische druglaboratoria, anderzijds het activeren van herkenning van deze geur en daarmee het bevorderen van opsporing van illegale drugslabs.

De kaart wordt verspreid onder zowel opsporings-ambtenaren als onder burgers.

Doorontwikkeling

Door het succes van de vorige geurkaart heeft Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland ook een XTC geurkaart uitgebracht, met de specifieke geur van een XTC-lab. In mei 2019 werd dit thema ook opgepakt door het Openbaar Ministerie een lanceerde zij de landelijke campagne: ‘XTC, daar zit een luchtje aan’. Deze campagne kreeg veel aandacht en haalde de voorpagina van vele nieuwsbronnen. En met succes: inmiddels heeft de politie al tientallen anonieme meldingen ontvangen over verdachte locaties waar een mogelijk drugslab actief zou zijn, en waarbij de melder noemt dat hij/zij de geur van de XTC-geurkaart ruikt en herkent.

Techniek

De ontwikkelde geur is zodanig opgebouwd dat de gelijkenis met echte XTC labs groot is, maar de geur zelf is volledig veilig. Middels een speciale encapsulatietechniek is de geur ‘gevangen’ op de geurkaart in minuscule capsules. Wanneer men over de kaart wrijft, komt er een klein beetje geur vrij. De kaart kan meerdere malen gebruikt worden en gaat minstens een jaar mee.

Bestel de XTC-geurkaarten

Het is nu ook mogelijk om zelf de speciale geurkaarten te bestellen, om in uw regio te kunnen verspreiden. De kaarten kunnen vanaf 500 stuks besteld worden voor € 0,99 per stuk.

Meer weten over dit project of zelf de geurkaarten bestellen? Neem contact op via onderstaand formulier:

Senta, Printerweg 10, 3821 AD Amersfoort
E-mail: info@senta.com, Telefoon: +31 33 254 07 09
KvK: 30145022 BTW nr.: NL806662529B01


Algemene voorwaarden - Privacybeleid

Wij accepteren de volgende betalingsmethode

© 2024 Alle rechten voorbehouden